Hoe je als man van je schuldgevoel afkomt na een relatiebreuk

Wist je dat 90% van de mannen zich schuldig voelt na een relatiebreuk?

Je was hoteldebotel op haar, maar nu is het over. Het voelt alsof je wereld in elkaar is gestort.

Als man sta je voor de uitdaging om over je ex heen te komen. Je weet niet waar je moet beginnen om deze emotioneel beladen periode te overwinnen.

Je voelt je verscheurd door twijfels en gepieker, en je hebt de neiging alles op jezelf te betrekken, zelfs de verwijten die je ex-partner je toeschrijft. Je slaapt gespannen, hebt last van hoofdpijn en concentratieproblemen. Je voelt je verre van relaxed. 

Je verlangt naar innerlijke rust en een nieuw perspectief op het leven, zonder schuldgevoel. Kortom: rust in je hoofd en rust in je lichaam.

Je wilt in staat zijn de juiste woorden te vinden om met je ex te communiceren zonder voortdurend te worstelen met nieuwe vragen. Bovenal wil je geen schuldgevoelens koesteren jegens je ex-partner en de kinderen. Je denkt dat je haar tekort hebt gedaan en haar geen ruimte hebt gegeven. 

Je baalt dat je van je schuldgevoelens baalt en verwijt jezelf dat je je nog steeds zo rot voelt. Het is moeilijk om te zien dat je ex-partner al verder is gegaan en zich weer gelukkig voelt, terwijl je worstelt met het gevoel een verliezer te zijn en alles te hebben verloren.

Jij voelt je eenzaam en verward, zonder enig idee hoe je ooit weer een nieuwe partner zou kunnen vinden. 

Het is heel belangrijk om over je schuldgevoel heen te komen, anders blijf je teveel hangen in het verleden.

Blijvende schuldgevoelens kunnen ervoor zorgen dat je depressief wordt na een relatiebreuk. Schuldgevoelens houden jouw gevoel van welzijn en geluk tegen. 

Je wilt juist een nieuwe toekomst opbouwen en weer gelukkig zijn met jezelf. Je wilt weer gaan geloven in de liefde. 

Dit zijn stappen die je moet nemen om je schuldgevoel te overwinnen:

1. Praat over wat je voelt met een goede vriend of vriendin

Als je praat over wat je voelt, zet je je gedachten op een rij en kun je je emoties uiten.

Vertel in een gesprek waar je je allemaal schuldig over voelt. Probeer je kwetsbaar op te stellen en schaam je niet als je moet huilen. Een goede vriend (in) zal jou serieus nemen en het niet erg vinden als je heel hetzelfde vertelt. Je brein heeft het nodig om in herhaling te vallen, dat is juist goed voor de verwerking van pijnlijke emoties. 

2. Neem de tijd om diep in jezelf te kijken en de redenen achter de relatiebreuk te begrijpen

Dit zal je helpen om meer inzicht te krijgen in jezelf en je toekomstige relaties. 

3. Schrijf op waar je je allemaal schuldig over voelt en lees dit later terug

Stel jezelf vervolgens kritische vragen over deze schuld gevoelens, zoals: “Moet ik gedachten over mijn schuldgevoelens écht geloven, dat ze waar zijn?” 

Zeer waarschijnlijk kun je je gedachten over je schuldgevoelens op die manier minder serieus nemen  en er een alternatieve, meer helpende gedachte tegen overzetten. 

Bijvoorbeeld: “Door deze relatiebreuk heb ik mijn ex opgezadeld met veel verdriet en dat ligt allemaal aan mij”

Stel jezelf de vraag: “Is deze gedachte waar? En kun je zeker weten dat dit ècht waar is?”

Het is namelijk niet heel waarschijnlijk dat jij alleen de schuldige bent aan de scheiding, ook je ex-partner en jullie tussenliggende dynamiek heeft ervoor gezorgd dat jullie nu uit elkaar zijn. 

4. Focus op jouw persoonlijke groei

Gebruik deze periode van verandering om aan jezelf te werken. Streef naar zelfverbetering, zowel fysiek als emotioneel.

Ontwikkel nieuwe interesses, volg cursussen en zoek manieren om zelfvertrouwen op te bouwen. Vooral nieuwe hobbies, nieuwe sporten of nieuwe vakanties geven geluksstofjes af (endorfine en dopamine).

5. Verzoening met jezelf: Stop met het jezelf kwalijk nemen van alles

Erken dat fouten en mislukkingen deel uitmaken van het leven. Schuldgevoel is een vorm van zelfkwelling die je niet verder helpt. Schuldgevoelens brengen jou in een slachtofferpositie en dat moet je niet willen.

Je kunt je schuldgevoelens los laten door geen spijt te hebben van het verleden, maar juist te groeien voor jouw nieuwe  toekomst.  

6. Herken je eigenwaarde

Je bent niet verantwoordelijk voor het geluk van je ex-partner. Onthoud dat er veel geweldige vrouwen zijn die een fantastische partner voor jou kunnen zijn. Begin te geloven in je eigen waarde en capaciteiten.


WAT JE VOORAL NIET MOET DOEN:

✖️Vergelijk jezelf niet met je ex

Stop met jezelf te vergelijken met je ex-partner. Ieder van jullie heeft zijn eigen pad en levensloop.

✖️Blijf niet hangen in het verleden

Probeer niet voortdurend terug te kijken naar de relatie en wat er fout is gegaan. Concentreer je op de toekomst en nieuwe kansen.

✖️Koester geen haatgevoelens ten opzichte van je ex-partner

Het is begrijpelijk dat je je gekwetst voelt, maar koester geen haatgevoelens. Wrok zal alleen maar meer pijn en negativiteit veroorzaken.

✖️Start niet overhaast nieuwe relaties

Vermijd het om te snel in een nieuwe relatie te duiken. Geef jezelf de tijd om te genezen en te groeien voordat je op zoek gaat naar een nieuwe partner.

✖️Heb geen seks met je ex

Als voelt het nog zo vertrouwd, het is onvesrtandig om seks te hebben met je ex-partner. Jullie hebben nu beide een andere levenspad te bewandelen en daar hoort noodzakelijke afstand bij.

Seksuele aantrekkingskracht tussen elkaar, zonder emotionele verbinding is slecht voor jullie allebei, je komt niet los van elkaar. 

✖️Isoleer jezelf niet

Probeer niet in eenzaamheid te vervallen. Blijf betrokken bij sociale activiteiten en onderhoud je vriendschappen. Een sterk ondersteunend netwerk kan van onschatbare waarde zijn.

Onthoud dat het proces van herstel en groei tijd kost. Wees geduldig met jezelf en sta open voor de mogelijkheden die de toekomst te bieden heeft.

Je bent niet alleen in deze reis, en ik ben bereid je te helpen. Blijf geloven in jezelf en in de kans op een nieuw begin.

Je schuldgevoel NU aanpakken?

Wil jij als man je schuldgevoelens aanpakken en je relatiebreuk overwinnen?
Download mijn relatiebreuk roadmap (gratis).

Liever een meer persoonlijke aanpak via een 1 op 1 gesprek met mij?  
Maak – vrijblijvend – een telefonische afspraak met mij, waarin ik met je meedenk hoe jij je schuldgevoelens kan overwinnen.

laptop en tablet met website relatiebreuk.nl en roadmap geopend

SPECIAAL VOOR HOOGOPGELEIDE MANNEN:

Overwin in 5 stappen een relatiebreuk

HESTER, DÉ RELATIEBREUK PSYCHOLOOG VOOR MANNEN

N

Meer dan 25 jaar ervaring als psycholoog.

N

Meer dan 1000 cliënten geholpen in NL & BE, zowel online als offline.

N

Verschenen in o.a. de Men’s Health, het AD en andere publicaties.