Je ex loslaten: 4 inzichten die je als man moet weten om je relatiebreuk te verwerken

In dit blog geef ik je vier essentiële inzichten om je relatiebreuk te verwerken en je ex-partner succesvol los te laten. Zelfs wanneer je zelf de beslissing hebt genomen om de relatie te beëindigen.

Deze inzichten zijn belangrijk, omdat jij je natuurlijk weer zo snel mogelijk gelukkig wilt gaan voelen na een relatiebreuk.

Je ultieme wens is om het verleden met je ex achter je te laten en  niet te blijven hangen in gemis van je ex, emotionele pijn, somberheid, angst of verbittering.

Ik leg uit hoe je navigeert door de complexe emoties van twijfel, zelfverwijt, schaamte en spijt na een breuk.

man denkt na over ex en kijkt uit over zee

1. Jouw hart is in de war

In eerste instantie is het belangrijk te realiseren dat het menselijk hart niet is ontworpen om gemakkelijk los te laten. De behoefte aan verbinding is inherent aan ons wezen, en het is van vitaal belang om deze connecties te behouden met familie, vrienden en collega’s en een liefdespartner. 

Echter,  na de beëindiging van een liefdesrelatie is het noodzakelijk om geleidelijk het proces van emotionele onthechting te doorlopen, waarbij je alle gedeelde ervaringen met je ex zorgvuldig losmaakt.

Om de relatie te verwerken moet je door twee fases gaan: de rationele fase en de emotionele fase.

Je ex loslaten: de rationele & de emotionele fase

De rationele fase omvat de analyse van  de redenen achter het mislukken van de relatie. Waarbij je erkent dat er onoverkomelijke verschillen waren tussen jou en je ex-partner.  

Je schrijft  alle redenen en argumenten op waarom je niet meer bij elkaar past. Schrijf al deze argumenten (ten minste 15 argumenten) elke dag op, net zo lang totdat je ze uit je hoofd hebt geleerd. Deze fase duurt ongeveer 3 maanden.

De emotionele fase is echter een langdurig proces dat vaak maanden, zo niet jaren, in beslag neemt. Dit wordt voornamelijk beïnvloed door de kracht van herinneringen, die zich vastklampen aan specifieke plaatsen, tijden en activiteiten.

Het constant herbeleven van deze herinneringen kan het loslaten bemoeilijken, maar het is cruciaal voor het uiteindelijke besef dat een toekomst zonder de ex-partner mogelijk is.

Als man moet je je dit blijven beseffen en hier vertrouwen in houden. 

2. Doe als een vrouw!

Vrouwen verwerken een relatiebreuk sneller dan mannen. Ze laten hun ex eerder los. Dat komt omdat mannen geneigd zijn om hun emoties op te kroppen en hun gevoelens te maskeren.

Een man laat liever aan zijn omgeving zien, dat hij zich okay voelt na een relatiebreuk, in plaats van zich kwetsbaar op te stellen en te praten over zijn gevoelens van spijt, schaamte, gemis, teleurstelling en hoop op hereniging met zijn ex. 

Vrouwen daarentegen, gaan direct met elkaar praten met hun eigen sociale netwerk, laten hun gevoelens zien aan elkaar en durven zich kwetsbaar op te stellen. Huilen in bijzijn van een andere vrouw, voelt voor een vrouw veelal niet als beschamend. 

Daarom is het belangrijk dat jij als man, een vrouw naboostst. Zoek iemand in jouw netwerk op van het vrouwelijk geslacht: een kennis, collega, tante of (platonische) vriendin die jij volledig vertrouwt, zodat je met haar kan praten over het gemis van je ex-partner.

Belangrijk is dat zij jouw buddy wordt: een fijne gesprekspartner die je kan vertrouwen en die niet gek opkijkt van je emoties die ook jij als man hebt.

Zorg er wel voor dat je niet verliefd op deze gesprekspartner wordt, omdat het (te) snel opstarten van een nieuwe relatie gedoemd is om te mislukken. 

3. Doe nieuwe dingen

Om over de breuk heen te komen, is het van belang dat je als man nieuwe herinneringen creëert.

Door nieuwe ervaringen en gebeurtenissen toe te voegen aan je leven, leg je een stevige laag tussen jou en je ex-partner, waardoor de emotionele verbinding geleidelijk verzwakt. 

Bijvoorbeeld door een oude hobby op te pakken of een nieuwe hobby te kiezen: iets wat je altijd al had willen doen, maar wat er nooit van kwam tijdens de relatie.

Bijvoorbeeld een interessante cursus, een leuke trip naar het buitenland, of een andere sport. Ontmoet nieuwe mensen en kom op nieuwe plekken. 

4. Neem je angst voor het onbekende niet serieus

Een bijkomende uitdaging bij het loslaten van je ex is de angst voor het maken van een verkeerde keuze. Deze angst kan leiden tot uitstel en vermijding, waarbij je vasthoudt aan het bekende, zelfs als het niet voldoet aan je emotionele behoeften.

Het overwinnen van deze angst vereist een periode van zelfreflectie en groei, waarin je beseft dat overleven na de breuk mogelijk is en dat het vasthouden aan de verkeerde beweegredenen schadelijk is voor zowel jou als je ex-partner.

Kortom, het loslaten van je ex-partner vereist zorgvuldige navigatie door zowel de rationele als emotionele fasen, waarbij het creëren van nieuwe herinneringen en het overwinnen van angst cruciale stappen zijn op weg naar persoonlijke groei en genezing. 

Heb jij schuldgevoelens naar je ex? Lees hoe je je schuldgevoelens tackelt. 

je ex partner loslaten en je relatiebreuk overwinnen?

Wil jij als man je ex partner loslaten en je relatiebreuk overwinnen?
Download mijn relatiebreuk roadmap (gratis).

Liever een meer persoonlijke aanpak via een 1 op 1 gesprek met mij?  
Maak – vrijblijvend – een telefonische afspraak met mij, waarin ik met je meedenk hoe jij je schuldgevoelens kan overwinnen.

laptop en tablet met website relatiebreuk.nl en roadmap geopend

SPECIAAL VOOR HOOGOPGELEIDE MANNEN:

Overwin in 5 stappen een relatiebreuk

HESTER, DÉ RELATIEBREUK PSYCHOLOOG VOOR MANNEN

N

Meer dan 25 jaar ervaring als psycholoog.

N

Meer dan 1000 cliënten geholpen in NL & BE, zowel online als offline.

N

Verschenen in o.a. de Men’s Health, het AD en andere publicaties.